bästadatorn

Bäst i test laptop – Topp 6 produkter

Hem / Bästa laptop

Bäst bärbar dator hittar du här. Vi har tagit fram de 6 bästa laptopsen på marknaden. Jämför dess olika egenskaper, design och funktioner för att hitta den bästa datorn för dig. Tänk över vilka funktioner och designs som du föredrar, samt varför du tänk använda en bärbar dator. Längre ner kan du ta del av vårt ”Bäst i test laptop”. Välj sedan om du vill köpa laptop online eller i fysisk butik.

Vilken laptop ska jag välja?

Marknaden för laptops är stor. Så vilken laptop ska man köpa egentligen? Det beror på vad du tänk ha den till, vilka krav du har och vilken prisklass du tänker dig. Är du ute efter en bra billig dator, eller en med hög prestanda och lagringsutrymme?

 • Prisvärd laptop
 • Laptop för studier
 • Bärbar dator för gaming
 • Mer fokus på prestanda & lagring

Bäst bärbar dator – Här är storsäljarna

Ta del av vårt ”Bäst i test laptop” här nedan. Under respektive produkt kan du läsa mer om dess egenskaper och fördelar. Oavsett vilken typ av laptop du vill köpa, så kan det vara en bra idé att jämföra olika modeller för att se hur de skiljer sig. Vi hoppas detta kan hjälpa dig.

Huawei MateBook X

På plats nummer ett bland ”bäst i test laptop” kommer denna bärbara dator från Huawei. Inte nog med att Huawei slagit igenom stort när det kommer till mobiltelefoner, deras datorer är även av högsta klass med moderna funktioner. Jämför man med andra produkter på marknaden är detta en prisvärd laptop, med tanke på hur mycket du får för pengarna.

Vill du ha en laptop med touchskärm och free touch pekplatta är detta rätt val för dig. Huawei Matebook X har dessutom en fingeravtrycksläsare, som liknar ett personligt ID. Det är även genom avläsaren som du kan fälla upp den gömda kameran. Designen är mycket elegant och minimalistisk, då den endast väger 1 kg och är 1,35 cm tunn. Huawei MateBook X är garanterat bästa laptop under 10000 kr.

Pris: Ca 7 990 kr

Fördelar:

 • Touchskärm & fingeravtrycksläsare
 • Lätt vikt & design
 • 512 GB SSD & 16 GB RAM

Apple MacBook Air 13

Apple är känd för deras moderna och välutvecklade elektronik. MacBook Air har funnits på marknaden ett tag men har inte gått ur tiden än, snarare tvärt om. Mycket tack vare den extremt lätta vikten och designen, då den tar minimalt med utrymme i väskan eller annat. Denna laptop har också en inbyggd touch ID-sensor som fungerar som ett personligt ID vid upplåsning.

MacBook Air kommer med en stor lagringskapacitet, vilket gör att du trots det lilla formatet kan streama filmer och lagra stora filer och program utan problem. Den är dessutom utrustad med hela tre mikrofoner för att få så bra ljudupptag som möjligt. Det är en bra laptop för studier, främst för att den är så enkel att bära med sig. Men den funkar också utmärkt för arbete eller som en hemmadator.

Pris: Ca 11 990 kr

Fördelar:

 • Guld, silver eller space gray
 • FaceTime HD-kamera
 • 256 GB SSD & 8 GB RAM

Apple MacBook Air 13

Ytterligare en Apple produkt som tar en placering i detta ”Bäst i test laptop”. Fördelen med Apple är att det är ett varumärke som många är vana vid. Är du van att hantera en Apple telefon kommer det vara väldigt enkelt att komma i gång med en Apple dator. Denna bärbara dator finns i färgerna grå och space gray. Till skillnad från föregående produkt är denna laptop aningen bredare med större skärm.

Apple Macbook Pro är utrustad med en mycket bra grafik, vilket gör att prestandan på bilder, videor och annat blir bra. Prestandan och dess utrymme gör att du kan lagra allt från bilder och videos, till större program och appar. Lagringskapaciteten gör att datorn inte kommer att upplevas som långsam. Apples datorbatteri håller dessutom hela dagen. En lätt bärbar dator som passar de flesta behov och krav.

Pris: Ca 23 990 kr

Fördelar:

 • Inbyggd touch-bar & skärm
 • Bra batteri & prestanda

Asus Rog Zephyrus

För dig som vill en köpa bärbar dator till gaming eller arbete som kräver hög prestanda är detta ett bra val. Asus Rog Zephyrus är nämligen anpassad för att klara av stora program med bästa möjliga prestanda, laddningstid och grafik. Dess 8-kärniga processor gör att dina spel eller andra program visas med bästa möjliga kvalitet och kontraster. Chassit är även byggt i magnesium, vilket ger en snygg och hållbar design.

Har du ett kreativt arbete som innebär mycket färg och form är detta en bra dator för dig. Den är nämligen kalibrerad och tillverkad med en TrueColor teknik som gör att du kan vara säker på att rätt nyanser och kontraster visas i alla färger. Asus Rog Zephyrus har 1 HDMI-utgång och 2 USB-ingångar. Den kommer även med inbyggt WiFi och Bluetooth.

Pris: Ca 22 990 kr

Fördelar:

 • Bra gamingdator
 • Mycket bra grafik
 • Anpassad för tunga arbeten

HP Elite Dragonfly

HP Elite Dragonfly är en bärbar dator för dig som föredrar hög prestanda, snygg design och flexibilitet. Skärmen är nämligen anpassningsbar och går att böja så den liknar en iPad. Perfekt för dig som gillar att kolla på filmer och serier. Designen är dessutom mycket enkel och tunn, vilket gör den mycket enkel att ta med sig i väskan eller ut på olika resor.

Denna laptop har ett stort lagringsutrymme som gör att du kan ladda ner flera filmer, appar eller andra filer. Den kommer med inbyggd touchskärm och ett Windows operativsystem. Vill du ha en laptop som är så lik en mobil som möjligt är HP Elite Dragonfly rätt val. Den må vara rätt hög i pris, men du får mycket för pengarna i ett litet och kompakt format.

Pris: Ca 18 790 kr

Fördelar:

 • Anpassningsbar design
 • Inbyggd touchskärm
 • Stor lagringskapacitet

Asus VivoBook 15

Här är en laptop för dig som föredrar en riktigt prisvärd bärbar dator. Priset är bland det lägsta på marknaden och dess prestanda gör att den passar perfekt för dig som vill ha en bra laptop för studier eller för att ha hemma. Den inbyggda FHD-skärmen gör att du kommer uppleva fina färger och kontraster.

Föredrar du bra ljudkvalitet så kommer du vara nöjd med denna laptop. Den har nämligen en inbyggd högtalare som gör kvaliteten mycket bra. Den stora SSD lagringen på 128 GB gör att du kan köra flera stora program samtidigt utan att datorn upplevs som långsam. Asus VivoBook kommer också med inbyggd kamera, WiFi, bakgrundsbelyst tangentbord och ett Windows operativsystem.

Pris: Ca 5 490 kr

Fördelar:

 • Tunn & lätt design
 • 128 GB SSD & 4 GB RAM

Vanliga frågor för dig som ska köpa laptop

Här nedan har vi listat fyra vanliga frågor för dig som ska köpa en laptop. Skulle du ha fler funderingar kan du alltid ta kontakt med olika företag för att på så sätt kunna jämföra produkterna och få svar på dina frågor.

Hur länge håller en laptop?

En bärbar dator håller i genomsnitt runt 3–6 år. Men livslängden påverkas mycket av hur du tar hand om datorn och hur mycket den används. Skulle din laptop hålla i mindre är 3 år bör du kontakta företaget för att ta reda på vad orsaken är. Är det ett uppenbart problem som inte uppkommit på grund av dig kan du få igenom en reklamation. Majoriteten av de bärbara datorerna håller dock i mer än 5 år, dock med försämrad prestanda.

Vilken bärbar dator ska jag köpa?

Det beror på vad dina krav är och i vilket syfte du ska ha datorn till. Vill du köpa en bra laptop för studier eller för att spela på? De aspekterna spelar nämligen in. Ska du ha datorn för att plugga, behöver du inte den mest högpresterande laptopen, till skillnad från gamingdatorer som kräver bra lagring och grafik. Är du ute efter en bra billig dator finns det många bra alternativ att välja mellan.

Vad är ett grafikkort?

Ett grafikkort är det som avgör hur bra bild- och videokvalitet din dator har. Ska du köpa en laptop för gaming föredrar många bra grafik just för att spelandet ska bli så effektfullt som möjligt, med tanke på alla färger och snabba kontraster. Grafikkort ingår i de allra flesta datorer, men går att byta ut om det skulle behövas eller vara av intresse. Ska du bara köpa en dator för att studera eller ha hemma behöver du inte bry dig så mycket om grafikkort och dess kapacitet.