bästadatorn

Tips på bra dator– Stationär, bärbar & speldator

Hem / Bra dator

Går du i tankarna på att köpa en ny dator? Definitionen av en bra dator är främst en som möter dina krav och förutsättningar, men det finns även andra aspekter som påverkar som lagring, prestanda och bildkvalitet. Oavsett om du vill ha en bra stationär dator, gamingdator eller en bra bärbar dator så finns hjälp att få. Här har vi listat de bästa produkterna utifrån fyra olika kategorier. Längst ner på sidan kan du även läsa mer om vilka egenskaper som en bra dator bör ha.

Bra stationär dator – Topp 3

Här hjälper vi dig som är ute efter en bra stationär dator. Vi har listat de tre bästa på marknaden, utifrån pris, prestation och utrustning. Under respektive produkt kan du läsa mer om dess egenskaper. För dig som vill ha en bra stationär speldator finns tips längre ner på denna sida.

Acer Aspire TC-895

Är du ute efter en bra PC med hög prestanda och snabb laddning är detta rätt val. Acer Aspire är nämligen anpassad med 10:e generationens processer för att du ska kunna köra flera tunga program samtidigt. Datorn kan även kopplas till din TV eller en projektor. Med datorn kommer även WiFi, Bluetooth och mikrofoningångar. Passar dig som vill ha en snabb och bra stationär dator, främst för familjer som vill kunna lagra mycket samtidigt.

Pris: Ca 5 995kr

Fördelar:

 • Snabb prestanda & laddning
 • Kan kopplas till TV eller projektor
 • 512 GB lagring

Acer Predator Orion

Acer Predator Orion är i grund och botten en speldator, men det är vanligt att ha den som vanlig ”hemmadator” också. Fördelen är att den är utrustad för att kunna köra tunga program med bästa möjliga prestanda. Bildkvaliteten är mycket bra tack vare grafikkortet. Föredrar du bra bild och ljud är detta ett bra val för dig. Ljudkortet som ingår i datorn gör att du får ett riktigt ULTRA-ljud. Den är också anpassad med luftintag för att inte kunna bli överhettad.

Pris: Ca 13 900kr

Fördelar:

 • Ultra-ljud
 • 1024 GB SSD & 16 GB RAM
 • Passar för tunga program

Dustin Dell Precision

Dustin Dell Precision är ett utmärkt val för dig som vill kunna göra mycket stora projekt med din dator. Dess professionella prestanda gör nämligen så att du kan skapa VR innehåll och utveckla stora idéer. En bra stationär dator som funkar utmärkt som jobbdator. Hårddisken kan lagra upp till 512 GB och operativsystemet Windows 10 ingår. För bästa möjliga ljudupptag är datorn utrustad med ett HD-ljud och olika grafikprocessorer.

Pris: Ca 14 990kr

Fördelar:

 • Snabb prestanda
 • Möjligt att skapa VR innehåll
 • 128 GB minne

Bra laptop – Topp 3

En bra laptop kan göra din vardag lättare, både hemma, under resan, i skolan eller på jobb. Här nedan har vi listat tre bra bärbara datorer utifrån dess förmågor, lagring, pris och annat. Allt för att du ska hitta den bästa för just dina behov. Läs mer om deras egenskaper under respektive produkt.

Huawei MateBook X

Huawei är duktiga på att tillverka bra bärbara datorer till ett bra pris. Med tanke på dess prestanda och funktioner får du väldigt mycket för pengarna. Är du ute efter en bra laptop med de allra senaste funktionerna är detta rätt val för dig. Huaweu Matebook X kommer med inbyggd touchskärm som dessutom har en fingeravtrycksläsare. Den väger endast 1 kg och har en hög prestanda som gör att datorn aldrig upplevs som långsam.

Pris:Ca 7 990kr

Fördelar:

 • Inbyggd touchskärm
 • Fingeravtrycksläsare
 • 512 GB SSD & 16 GB RAM

Apple Macbook Pro 16

Apple är ett märke som de flesta är bekanta med. Deras datorer är visserligen lite högre i pris, men du som redan är bekant med varumärket vet vad du har att vänta dig. Macbook Pro 16 är en bra bärbar dator som finns i färgerna rymdgrå och silver. Lagringskapaciteten på 512 GB gör att prestandan är snabb och tål mycket aktivitet på en och samma gång. I datorn finns även inbyggd touch-bar och touch ID.

Pris: Ca 23 990kr

Fördelar:

 • Touch bar & touch ID
 • Bra grafik
 • Mycket snabb prestanda

HP Elite Dragonfly

Är du ute efter en bra bärbar dator som är både flexibel, snygg och har bra lagring? Då är HP Elite Dragonfly ett bra val för dig. Denna laptop är nämligen böjbar. Dess höga prestanda och grafikkort gör även så att den är ett perfekt att ha med sig på resor för att kolla på filmer, serier och annat. Den är också utrustad med touchskärm och en lagringskapacitet på 256 GB. Enligt tidigare omdömen är detta en av de bästa och trendigaste laptopsen på marknaden.

Pris: Ca 18 790kr

Fördelar:

 • Böjbar design
 • Touchskärm
 • 256 GB lagring

Bra stationär speldator – Topp 3

Spenderar du många timmar framför olika spel och prioriterar en bra stationär speldator? Det är viktigt at gamingdatorer är bra utrustade med rätt prestanda och grafikkort. Vi har därför tagit fram tre förslag på bra stationära gamingdatorer för att hjälpa dig. Längre ner på sidan tipsar vi även om bärbara speldatorer.

PCSpecialist ESL Tournament V2

Är du en duktig spelare som ofta deltar i e-sportturneringar? Då är detta rätt dator för dig. Den är nämligen certifierad från organisationen ESL för att användas som professionell gamingdator. Den toppmoderna och högpresterande grafiken gör att du får den bästa spelupplevelsen. Du behöver inte heller oroa dig för att spelen ska vara långsamma då RAM-minnet ligger på 16 GB. Den har även inbyggt WiFi och Bluetooth.

Pris:Ca 25 990kr

Fördelar:

 • Anpassad för e-sportturneringar
 • Certifiering från organisationen ESL
 • 512 GB SSD & 16 GB RAM

PCSpecialist Fnatic Elite

Här är en riktigt bra stationär speldator som dessutom är snygg och unik i designen. Jämfört med andra datorer på marknaden har denna ett mycket större hårddiskminne på hela 2,5 TB. Den kommer även utrustad med USB och HDMI-ingång, du kan alltså koppla in datorn på en TV eller projektor. Ditt spelande kommer garanterat bli roligare och mer spännande. Det toppmoderna grafikkortet ger dig en bra bildkvalitet, trots snabba spel.

Pris: Ca 23 990kr

Fördelar:

 • Toppmodern grafik
 • Går att växla till turboläge
 • 2,5 TB SSD & 16 GB RAM
 

HP Pavilion TG01

Är du ute efter en bra stationär speldator i en lägre prisklass är denna dator från HP ett bra alternativ. Du kan välja mellan olika lagringskapacitet, men i just denna ingår 8 GB RAM-minne. HP Pavilion TG01 är specifikt anpassad för gaming, främst på grund av dess HD-upplösning och högpresterande bildhastighet. Du kan även koppla in datorn till en TV eller projektor för att spela vid en större skärm. Datorn har också ett inbyggt surroundljud.

Pris: Ca 7 490kr

Fördelar:

 • Ett billigare alternativ
 • Snabb SSD enhet
 • 512 GB SSD & 8 GB RAM

Bra bärbar speldator – Topp 3

En bra bärbar speldator passar dig som enkelt vill kunna ta med dig ditt spelande vart du än är. Fördelen med att köpa en bärbar dator som är anpassad för gaming, är att dess prestanda och grafik är mycket bättre. Här hjälper vi dig att välja en bra bärbar speldator. Välj någon av produkterna nedan och läs om deras egenskaper.

Asus Rog Strix G17

Asus Rog Strix är anpassad för att ge dig ett bra spelande, trots det lilla formatet. I datorn finns ett inbyggt kylsystem som gör att tunga program inte påverkas dess prestanda och hastighet. HD skärmen och dators grafik gör att bildkvaliteten och kontrasterna nästan går att jämföras med större stationära datorer. Datorn är även utrustad med WiFi, Bluetooth och ett RAM-minne på 16 GB.

Pris:Ca 20 700kr

Fördelar:

 • Full HD
 • LED-bakgrundsbelysning
 • 1 TB SSD & 16 GB RAM

MSI GF75 Thin 17.3

Vill du ha en bra bärbar speldator som är anpassad utefter bästa möjliga laddningstid? Då borde du kika in denna produkt. Batteritiden är också anpassad för att hålla när du spelar under en längre tid. Designen är väldigt lätt och tunn, vilket gör att du enkelt kan ta datorn och ditt spelande med dig. Datorn är också utrustad med HDMI-intag för att du ska kunna koppla upp en mot en TV eller projektor.

Pris: Ca 7 990kr

Fördelar:

 • Välj mellan olika RAM-minnen
 • Långvarigt batteri
 • Korta start- och laddningstider

Acer Predator Helio 300

Acer Predator Helio 300 är en bärbar gamingdator för dig som föredrar bra bild och ljud. Den är utrustad med ett grafikkort som skapar de bästa bilderna och kontrasterna, även vid snabba spel. Ljudupptagningen är också unik, då du kommer att uppleva ett virtuellt 3D ljud från dina hörlurar. Det stora lagringsminnet i datorn gör att ditt spelande inte kommer kännas långsamt. Du kan dessutom lagra andra program och filer utan problem.

Pris: Ca 11 490kr

Fördelar:

 • HD-skärm
 • Virtuellt 3D ljud
 • 512 GB SSD & 16 GB RAM

Hur vet man att det är en bra dator?

Svaret är simpelt, det vet du egentligen inte förrän du har provat den. Men det finns däremot en del saker du kan tänka på och kika närmare på innan du gör ditt val. Datorer kan nämligen skilja sig mycket när det gäller lagning, grafik och prestanda. För att välja en så bra dator som möjligt bör du analysera dessa faktorer innan du gör ett köp.

Grafik

Grafiken på en dator är viktigt, oavsett om du ska ha en stationär eller bärbar dator. Är du ute efter en bra gamingdator är det ännu viktigare. Det är nämligen grafiken och datorns grafikkort som avgör hur bra bild- och videokvalitet som datorn har. Det avgör också hur snabb datorn är på att fånga upp bilder och annat i rörelse.

Lagring

Lagring är främst viktigt för att veta hur mycket bilder, filmer, dokument och program du kan lagra på datorn. Beroende på ditt syfte kan mängden lagring skilja sig. Ska du köra mycket stora och tunga program bör du ha ett bra lagringsutrymme. Lagringen på datorn påverkar också dess prestanda och snabbhet.

Batteri

Batteri är en aspekt du bör se över om du ska köpa en bra bärbardator för t.ex. hemmabruk eller gaming. Batteritiderna kan skilja sig mycket, främst bland de billigare varianterna på marknaden. En bra bärbar dator är den som i alla fall har 8 timmars batteritid, om inte mer. Fundera vilka krav du har när det gäller batteritid.

Prestanda

Kanske en av de viktigaste aspekterna du bör kolla på, särskilt om du ska använda datorn mycket för större saker. Men oavsett om du ska ha den i skolan, på jobbet eller för att spela, är dess prestanda viktig. Det avgör nämligen hur snabbt och effektivt datorn laddas och hur bra programmen körs. När man pratar om prestanda syftar man främst på RAM-minne och processorer.