bästadatorn

Köp speldator – Bäst i test

Hem / Bästa gamingdatorn

Vill du köpa en bra dator för spel? Marknaden är stor när det gäller gamingdatorer, och de kan skilja sig markant när det kommer till prestanda, upplösning och grafik. Tänk över vilka krav du har och om du föredrar en stationär speldator eller en bärbar speldator. Bäst i test hittar du här nedan. Vi har tagit fram de 5 bästa produkterna på marknaden. Jämför deras egenskaper och fördelar och köp speldator redan idag.

Speldator Bäst i test – Topp 5 bästa gamingdator

Köp speldator genom att välja någon av de listade produkterna nedan. Vi har tagit fram de bästa på marknaden. Du får främst tips på stationär speldator, men också en bärbar som fått mycket bra omdömen. Speldator Bäst i test hittar du här. Vi hoppas att du hittar en dator som passar dig.

Medion Erazer Engineer P10

Här är en stationär speldator med ett ultra-grafikkort som gör att du kan höja bildprestandan i varje spel som du spelar. Den är riktigt snygg i designen, främst för det svarta chassit och den blå LED-belysningen. Tack vare de öppna sidorna kan du stolt visa upp datorns alla coola komponenter för dina vänner.

Lagringsutrymmet i datorn är väldigt stort. Du kan lagra både spel, filmer, bilder andra stora program. Datorn är också utrustad med WiFi 6, som är ca 40% snabbare än andra WiFi. Maxhastigheten gör att du får en ännu bättre spelupplevelse. Du kommer garanterat bli nöjd då detta är en mycket bra dator för spel. Enligt tidigare omdömen är den mycket uppskattad och i toppen bland bästa gamingdatorerna.

Pris: Ca 11 490 kr

Fördelar:

 • Snyggt chassi med öppna sidor
 • Intel WiFi 6
 • 512 GD SSD & 16 GB RAM

PCSpecialist ESL Tournament V2

Bästa gamingdator för dig som är en riktigt duktig spelare. Är gaming en stor del av ditt liv? Kanske deltar du i olika turneringar? Denna gamingdator är anpassad för att ge dig den bästa möjliga spelupplevelsen, den har till och med fått en certifiering från ESL. Den är utrustad för att hantera snabba spel med hög prestanda.

Det inbyggda grafikkortet är av högsta kvalitet och ger dina bilder, videos och spel bästa möjliga upplösning och kvalitet. Du kommer märka stor skillnad i jämförelse med andra datorer. Lagringsutrymmet i datorn är mycket stort. 512 GB SSD och 168 GB RAM-minne. Du behöver alltså inte oroa dig för att spelen kommer upplevas långsamma eller att de laggar. I samma serie finns även mus och tangentbord att köpa till.

Pris: Ca 25 990 kr

Fördelar:

 • Certifiering från ESL
 • För professionella gamers
 • 512 GB SSD & 168 GB RAM

MSI MAG Infinite S

Detta är en riktigt bra speldator. Bäst i test från tidigare år visar att den ger en riktigt bra spelupplevelse med de bästa effekterna. För att få en ännu bättre bild går det att ansluta datorn till en tv eller projektor. Dess 6 kärniga Intel processor gör att upplösningen och prestandan är bland den bästa på marknaden.

Denna speldator kommer med ett grafikkort som är anpassad för en HD-upplösning. Den snabba lagringen på 512 GB gör att dina program startas upp på nolltid och systemet klarar av en riktigt hög belastning från dina spel. Datorn är även utrustad med Bluetooth och operativsystemet Windows 10. Det integrerade luftkylningssystemet gör att datorn kan jobba på högvarv utan att bli långsam eller överhettad.

Pris: Ca 12 990 kr

Fördelar:

 • 6 kärnig processor
 • Anslut till tv eller projektor
 • 512 GB SSD & 16 GB RAM

Asus Rog Strix G17

Är du ute efter en bärbar speldator? Test visar att denna från Asus är en riktigt grym speldator, trots de lilla formatet. Fördelen med att den är bärbar är att du kan ta med dig ditt spelande vart som helst, på ett mycket enkelt och smidigt sätt. Skulle du vilja går den dessutom att koppla till en TV eller projektor för bättre effekt.

Asus Rog Strix är en bärbar dator för spel, då den utformats med ett integrerat kylsystem för att klara av tung belastning och hög prestanda. Gamingdatorer har nämligen en tendens att bli överhettande, främst laptops. Men med hjälp av kylsystemet behöver du inte känna dig orolig, du kommer inte märka av några problem alls. Trots det lilla formatet har datorn en mycket bra bild och videokvalitet. Främst tack vare HD skärmen och grafikkortet.

Pris: Ca 20 700 kr

Fördelar:

 • Mycket bra bildkvalitet
 • Inbyggt kylningssystem
 • 1 TB SSD & 16 GB RAM

Acer Predator Orion PO3-620

Vill du ha en gamingdator med ett otroligt bra lagringsutrymme och ljudkapacitet är denna från Acer ett bra val. Det högpresterande ljudkortet gör att ditt spelande blir extra spännande, då du kan höra minsta lilla ljud. Designen är riktigt snygg och LED belysningen framtill och på sidorna gör utseendet riktigt unikt.

Datorn kommer med en inbyggd 10 generation Intel-processor som dessutom är anpassad med lägre strömförbrukning. Grafikkortet kommer med ett stort minne som ger dig den bästa spelupplevelsen. Hårddisken rymmer hela 1024 GB, du behöver alltså inte vara orolig över att du ska råka lagra för många saker som försämrar prestandan. På varje sida av chassit finns galler installerade för att hålla datorns värme nere och motverka överhetta.

Pris: Ca 13 990 kr

Fördelar:

 • Ultra-ljud
 • Belysning framför & på sidorna
 • 1024 GB SSD & 16 GB RAM

Bärbar speldator eller stationär speldator?

Går du i tankarna på att köpa speldator men tvekar på om den ska vara bärbar eller stationär? De mest professionella gamers föredrar en stationär, eftersom prestandan och upplösningen är mycket bättre.

Ska du spela riktigt mycket och kommer att befinna dig på samma plats är en stationär speldator att rekommendera. Har du däremot tänk att spela mer för skojs skull kan du absolut investera i en bärbar speldator. Fördelen är att den är smidig att ta med sig när du ska på resor eller annat, och vill ta ditt spel med dig.

Viktiga komponenter för en speldator

Grafikkort

Den allra viktigaste komponenten för en speldator är dess grafikkort. Det är nämligen det som avgör kvaliteten och bildupplösningen. En kraftfullt grafikkort är också bra om du är intresserad av programmering och utveckling. För enklare programmering med exempelvis JavaScript kan ett grafikkort för en vanlig speldator fungerar bra. Mer avancerad utveckling och programmering kan kräva att du köper ett nyt grafikkort och byter ut det gamla.

Processor

Processorer delas in utefter olika kärnor, de vanligaste är 6 eller 10 kärnor. Det är processorerna som hjälper till så att prestandan på dina spel blir så bra som möjligt. En känd tillverkare av processorer är Intel, det kan man främst se då det flesta speldatorerna är integrerade med Intel-kärnor. Med en kraftfull processor slipper du lagg och annat när du spelar. Den gör så att spelets programvara orkar och hinner med belastningen samtidigt som du spelar.

Minne

När det gäller alla sorters datorer och dess minne, så pratar man om SSD minne och RAM minne. SSD minnet är det som avgör hur prestandan på din dator är, det vill säga hur snabbt den startar upp program och hur den sedan presterar. Till skillnad från RAM minne som syftar på det lagringsminne som gör att du kan spara och lagra allt från bilder och filmer, till stora program och nedladdade spel.

Skärm

För att få en så bra spelupplevelse som möjligt krävs det att du har en bra skärm. Det bästa är att köpa en skärm som är anpassad för just spel, eftersom dess prestanda kan skilja sig i hastighet och bild. När du väljer skärm ska du ta en med så hög Hz som möjligt. Fördelen med de flesta speldatorer idag är att de även går att koppla till en TV eller projektor. Då kan du få ännu bättre bild.

Hur länge håller en gamingdator?

Det beror helt på hur mycket pengar du lägger på den och hur mycket den används. Men du bör räkna med att den håller i minst 3–4 år. Generellt håller de flesta gamingdatorer i över 5 år också, men du får du räkna med att prestandan och kvaliteten kan vara nedsatt. Är du inte så petig när gäller sådana aspekter kan du ha en gamingdator länge än så. Speldatorer slits dock ut mer och lättare i jämförelse med andra datorer. Skulle vissa komponenter börja strula kan du alltid byta ut dem.

Bästa speldator – Populära tillverkare

Vill du köpa speldator men känner dig fortfarande tveksam? Här nedan har vi tagit fram de mest populära tillverkarna. Enligt tidigare omdömen och test från föregående år, är dessa aktörer att lita på om du vill ha en grym speldator. Besök någon av hemsidorna för att läsa mer om deras sortiment.

Bästa speldator – Populära tillverkare

Vill du köpa speldator men känner dig fortfarande tveksam? Här nedan har vi tagit fram de mest populära tillverkarna. Enligt tidigare omdömen och test från föregående år, är dessa aktörer att lita på om du vill ha en grym speldator. Besök någon av hemsidorna för att läsa mer om deras sortiment.

IT-tjänster

IT-tjänster spelar en allt viktigare roll i dagens företagsvärld. Genom att använda olika IT-tjänster kan företag underlätta kommunikation, samarbete och hantering av företagsdata. Det kan vara allt från fiber, SD WAN, molntjänster och säkerhetslösningar till programvara och datalagring. För att öka den digitala säkerheten i företaget är det viktigt att ha en väl genomtänkt strategi som inkluderar både tekniska lösningar och riktlinjer för anställda. Det är viktigt att alla anställda är medvetna om säkerhetsrisker och hur man kan förebygga dem. Läs mer om IT-tjänster

Fiber till företag

Fiberanslutning till företag har blivit en nödvändighet i dagens digitala värld. Det erbjuder snabb, säker och pålitlig internetanslutning som kan öka effektiviteten, minska kostnaderna och förbättra kundupplevelsen. Fiber är en dedikerad anslutning som ger tillgång till höghastighetsinternet, vilket är avgörande för företag som behöver pålitlig internetuppkoppling för att driva sin verksamhet. Läs mer om fiber till företag.