bästadatorn

Bli spelprogrammerare

Hem / Spelprogrammerare

En spelprogrammerare skiljer sig inte så mycket ifrån en vanlig programmerare, men du arbetar med att skriva kod för att skapa liv i spel. Du har en viktig uppgift med få spelet att fungera med olika funktioner och skapar kommandon på vad spelarna kan göra i ett spel. Att läsa en kurs i programmering kan vara ett bra första steg mot att förverkliga drömmen om att bli spelprogrammerare. Genom att förstå grunderna inom kodning kan du bygga upp en solid grund att stå på när du börjar utveckla egna spel. För dig som brinner för spelvärlden öppnar programmering dörren till att skapa egna unika speluniversum.

Vad är en spelprogrammerare?

Som spelprogrammerare har du en viktig uppgift med att koda i spel för att det ska fungera som det ska. Det är även viktigt att testa spelet under tiden man arbetar med programmeringen och hittar problem som ska justeras innan spelet är färdigutvecklat. Det är viktigt att du kan arbeta problemlösande som spelprogrammerare.

Inom spelbranschen brukar man dela upp områdena inom spelutveckling inom framförallt design, programmering och grafik. Vill du läsa mer om designdelen av spel och vilka jobb du kan förvänta dig ha efter en utbildning kan vi tipsa om att du läser mer på våra sidor om att bli Game Designer och Game UX Designer.

Spelprogrammering utbildning

Det bästa sättet att få drömjobbet som spelprogrammerare är via utbildning och ta en examen inom området. Vill du gå en spelprogrammering utbildningfinns det på Futuregames som en skola som har inriktningen i Boden, Skellefteå och Stockholm. Majoriteten av studenter får jobb direkt efter examen då skolan har nära kontakt med näringslivet och stora företag inom spelbranschen. Utbildningen är 2,5 år och inkluderar praktik under 30 veckor för att verkligen få en bra uppfattning på hur det är att arbeta med det.

Spelprogrammering jobb

I Sverige finns det långt över 700 företag inom spelbranschen och det ständigt ökar. Det innebär att spelprogrammering jobb kommer det finnas gott om och kompetens är starkt efterfrågat. Spelutveckling anses vara en tillväxtmarknad och om du vill veta mer om branschen överlag finns det en intresseorganisation som heter Dataspelsbranschen. De tar upp årliga rapporter och statistik kring branschen och framtidsutsikter för bland annat spelprogrammering jobb. Vill du hitta jobb inom branschen kan du hitta spelutvecklare jobb på ledigajobb.se där du kan hitta jobb inom flera områden inom spelbranschen. vill du läsa på mer om yrkena med finns Arbetsförmedlingen och Framtid.se.