bästadatorn

Tips för dig som vill köpa bra billig dator

Hem / Åka längdskidor

Funderar du på att köpa en ny dator och vill få tips på en prisvärd dator med bra funktioner? Priserna på stationära datorer och laptops kan vara väldigt höga. Sanningen är att en bra billig dator inte nödvändigtvis behöver vara sämre, i vissa fall har de minst lika bra prestanda och utrymme. Vi vill därför hjälpa dig i denna djungel. Här får du tips på billig stationär dator, bästa billiga laptop och om det finns någon billig stationär speldator. Vi hoppas att denna guide ska hjälpa dig en bit på vägen.

Bra billig stationär dator – Topp 3

Det finns många prisvärda datorer som räcker gott och väl för familjer, eller för dig som lever i mindre hushåll. En billig stationär dator behöver inte vara dålig, då de flesta är utrustade med bra minne, grafikkort och hög prestanda. Vi har tagit fram tre alternativ för dig som vill köpa billig dator. Här nedan kan du läsa mer om dem och hur de skiljer sig åt i pris, egenskaper och prestanda.

HP Slim Desktop S01

Här är en billig och bra dator som passar perfekt för hemmabruk. Dess lagringskapacitet gör att det finns stor plats för bilder, filmer, dokument och andra program. Den är även anpassad med hög prestanda för en snabb hastighet som klarar av att hantera många program samtidigt.

HP är ett varumärke att lita på, då de funnits i branschen länge och tillverkar produkter av hög kvalitet. Inte nog med att det är en billig bra dator, den är även snygg och enkel i designen. Dess smala kanter gör att den passar i olika lägen. Alla portar du kan tänkas behövas finns placerade på framsidan för att vara så funktionell som möjligt.

Pris: Ca 4 487kr

Fördelar:

 • 8GB RAM
 • Snabb SSD-lagring
 • Windows 10
 • Mycket plats för lagring

Lenovo IdeaCentre 3

Lenovo IdeaCentre 3 är en mycket prisvärd dator som kommer i en snygg och stilren design. Det högpresterande RAM-minnet på 8GB gör att du kan lagra hela familjens dokument, filmer och spel. Grafikkortet gör även att bildkvaliteten är mycket bra och jämn. Vill du köpa en billig bra dator för hela familjen är detta ett bra val.

I datorn finns även ett inbyggt kylsystem som gör att flera program kan vara i gång samtidigt utan att datorn blir överhettad och långsam. Den passar bra både för dig som vill jobba eller om ditt barn vill spela spel eller annat. I priset ingår en tillverkningsgaranti på 2 år. Du kan även köpa tillbehör som skärm, mus och tangentbord.

Pris: Ca 4 990kr

Fördelar:

 • Inbyggt WiFi & Windows 10
 • Stilren design
 • Max. Hastighet 3,5 GHz
 • 8GB RAM

Acer Aspire TC-895

Här är en billig stationär dator som passar både stora och mindre familjer, eller för dig som bor ensam. Den kommer med hela 5st USB-portar, 2st HDMI-uttag, WiFi, Bluetooth och med inbyggd mikrofoningång. Det är helt klart en dator att lita på om du vill ha bra utrustning som är anpassad för snabb laddning och bra lagring.

Lagringsenheten i datorn är anpassad för att klara av flera program samtidigt, den laddar även upp appar på endast några sekunder. Vill du lagra mycket bilder, filmer eller stora program eller spel finns gott om utrymme. Du kan dessutom välja mellan olika stort RAM-minne, från 8GB till 16GB. Dess inbyggda grafikkort gör att bilder och annat har bra upplösning, du kan dessutom koppla datorn till din TV.

Pris: Ca 5 995 kr

Fördelar:

 • Välj bland olika RAM-minnen
 • Snabb laddning
 • Bra prestanda
 • Kan anslutas till TV

Bra billig laptop – Topp 3

Är du ute efter att köpa en bra laptop? Billig variant behöver inte alltid innebära sämre prestanda och hållbarhet. Vi vill hjälpa dig med prisvärda alternativ. Vi har därför tagit fram topp tre bästa billiga laptop. Tänk på att de skiljer dig i prestanda, minne och annat. Här nedan kan du läsa mer om dess egenskaper och vad som gör dem unika.

Asus Chromebook

Asus Cromebook är en billig bärbar dator som är mycket stilren och lätt i designen. Den väger inte mer än 1,4 kg och det lilla formatet gör det enkelt för dig att bära med den till jobb, skola eller annat. Batteritiden för denna laptop är 10 timmar, vilket gör att den håller en hel arbetsdag. Inte nog med den enkla och snygga designen, datorn är även utrustad med många bra funktioner.

Asus Chromebook är utrustad med två USB-portar och RAM minne på 4GB. Eftersom det är en Chromebook får du full tillgång till operativsystemet Chrome som är mycket enkel att använda. I Google Play Store kan du ladda ner appar och program för din dator. Laptopen är också anpassad för att vara snabb och för att klara av flera program samtidigt.

Pris: Ca 3 290 kr

Fördelar:

 • 10 timmars batteri
 • Väger endast 1,4kg
 • 4 GB RAM-minne

Lenovo V14

Lenovo V14 är en mycket bra och billig bärbar dator, som passar dig som studerar, arbetar eller behöver en dator hemma. Den är utrustad med ett bra RAM-minne på 8 GB och den grå designen gör den väldigt lyxig. Den väger dessutom inte mer än 1,6 kg. Perfekt laptop att ta med sig dit du ska. Enligt tidigare test har den även fått mycket bra resultat utifrån dess förmåga.

Är du ute efter en bärbar dator med bra bild är Lenovo V14 ett bra alternativ, den är nämligen utrustad med en HD-skärm. Skärmen är dessutom baserad på LED-teknik, vilket gör att ljusstyrkan, pixlar och kontraster är mycket bra. SSD-hårddisken kan lagra upp till 256 GB och ger dig möjlighet till att lagra både dokument, filmer och stora program.

Pris: Ca 3 990 kr

Fördelar:

 • Full HD-Skärm
 • Snabb hastighet
 • Bra resultat från olika test
 • 8 GB RAM

Acer Aspire 3

Här är en billig och bra dator för dig som alltid vill kunna ta med dig den, oavsett om du är hemma, på jobb, skola eller annat. Den väger inte mer än 1,9 kg och bredden är ca 37 cm. Batteriet håller i ca 9 timmar innan en laddning krävs. Den är dessutom utrustad med högpresterad grafik, vilket gör att du kan streama filmer och serier med bästa kvalitet.

Acer Aspire är inte bara en bra billig laptop. Den är utrustad med högtalare, webbkamera, USB- och HDMI port, HD skärm och WiFi. Den har alltså många bra funktioner som gör att du kan ha den till vardags eller i samband med jobb eller skola. RAM-minnet gör att du kan lagra mycket innehåll utan att datorn upplevs som långsam. Den är även anpassad för korta start- och laddningstider.

Pris: Ca 7 990 kr

Fördelar:

 • Stereohögtalare
 • HD-Skärm
 • 2 cm tunn
 • 8 GB RAM

Bra billig stationär speldator – Topp 3

Ska du köpa en stationär gamingdator behöver du inte köpa de allra dyraste modellerna. Sanningen är att de finns många billiga speldatorer som är utrustade med bra minne och prestanda. För att göra det enklare för dig har vi därför tagit fram tre bra produkter. Välj en billig stationär speldator här nedan. Vill du få mer tips på produkter kan du besöka vår sida speldator bäst i test.

Lenovo Legion T5-26

Är du ute efter en billig stationär speldator med hög prestanda är detta ett bra val. Lenovo Legion T5-25 är nämligen utrustad med de bästa grafikinställningarna för att ditt spelande ska bli så bra och effektfullt som möjligt. Kombinationen av det väldesignade chassit och den högpresterande hårddisken gör att hastigheten är maximal.

Du slipper garanterat bli irriterad över att ditt spel laggar med denna dator. Datorn är även utrustad med ett effektivt kylsystem för att klara av den höga mängden belastning. RAM-minnet är på 16 GB och hårddiskminnet ligger på 512 GB. Inte nog med utrustningen är maxad, designen är också snygg med en LED-logotyp som lyser på framsidan.

Pris: Ca 10 990 kr

Fördelar:

 • Effektivt kylningssystem
 • Utrustad med de senaste komponenterna
 • Höga grafikinställningar
 • Utrustad för hög hastighet
 • 512 GB SSD & 16 GB RAM

Medion Erazer Recon E10

Här är en av marknadens bästa och mest prisvärda produkter när det kommer till billig stationär speldator. Överlag är denna stationära dator högpresterande, utrustad med grafikkort och ett bra grafikminne. Med hjälp av grafikminnet på 4 GB behöver du inte känna dig orolig över att din spelupplevelse kommer bli dålig. Det som skiljer denna produkt i jämförelse med många andra i detta test är RAM-minnet, som är aningen lägre.

Denna gamingdator från Medion är anpassad för Windows 10, vilket gör att du kan känna dig säker på att alla funktioner och annat funkar som det ska. Windows 10 är dessutom utrustad med de bästa funktionerna mot virus och skadliga intrång. Grafikkortet i denna dator gör att kan uppleva ditt spel med hög upplösning.

Pris: Ca 6 490 kr

Fördelar:

 • Kompakt chassi
 • Snabb prestanda
 • Max. hastighet 4,3 GHz
 • 512 GB SSD & 8 GB RAM

HP Pavilion Gaming TG01

Vill du köpa en billig stationär speldator med bra hårddiskminne och hög prestanda är detta datorn för dig. Med tanke på priset och all den utrustning som kommer med datorn är detta en mycket prisvärd dator. Innanför chassit finns en processor med 10:e generationens komponenter från Intel. Dess prestanda och höga hårddiskminne gör att den klarar av alla spel och program, oavsett hastighet.

Föredrar du hög upplösning när du spelar kommer denna stationära speldator ge dig det. Det 4 GB stora grafik-kortet gör att bildkvaliteten blir både bättre och jämnare. Minnet är dessutom anpassat för tyngre grafikuppgifter, som gaming. Datorn kommer med anpassningsbara LED-lampor och USB-portar.

Pris: Ca 8 990kr

Fördelar:

 • Mycket bra surroundljud
 • Bra omdömen
 • 10:e generationens Intel® Core™ i5-processor
 • 512 GB SSD & 16 GB RAM

Så hittar du en prisvärd dator

Många tror att datorer är generellt sämre om priset är lägre. I vissa fall är det självklart så, men allt beror också på dina krav. Är du en person som inte ställer krav på bästa möjliga processorer, RAM-minne, lagring och andra knepiga begrepp? Då vill vi ge dig några bra tips på saker du kan tänka på när du ska köpa en bra billig dator.

Batteritid

Gäller bärbara datorer. Batterikapaciteten kan skilja sig, anpassa därför till dina behov. Se även över hur snabbt batteriet laddar.

Storlek & vikt

Storlek och vikt är bra att jämföra om du vill kunna ta med dig datorn eller annat. Anpassa skärmstorleken till dina krav och dess syfte.

Lagring

Lagringen i hårddisken avgör hur mycket bilder, filmer, dokument och program du kan lagra på datorn. Du kan alltid köpa till externa lagringsmedia.

RAM-minne

Ju högre RAM-minne desto mer klarar din dator av att arbeta med flera program i gång samtidigt. Ett högt RAM-minne är viktigt för speldatorer.