bästadatorn

Långsam dator– Så kan du göra datorn snabbare

Hem / Göra dator snabbare

Vi alla vet hur jobbigt det är med en långsam dator. Tyvärr är det ett vanligt problem, då de utsätts för mycket belastning och slitage. Men sanningen är att det finns en del saker du kan göra själv för att göra datorn snabbare. Några av tipsen har du säkert hört talas om tidigare, som att frigöra utrymme. Men andra små knep är mindre kända, men har en stor påverkan i längden. Här har vi tagit fram de 6 bästa tipsen för hur du kan göra din dator snabbare.

Därför har du en långsam dator

Det är egentligen inte konstigt att datorer blir långsamma, med tanke på all den belastning de utsätts för. Slitaget och livslängden på datorn gör att den kan upplevas som långsam, men det finns andra aspekter som också påverkar.

 • Dåligt med utrymme
 • Program som tar stor plats
 • Datorn börjar bli gammal
 • Datorn har flera självstartande program
 • Uppdateringar behöver göras
 • Du har många program i gång samtidigt

Så lyckas du snabba upp dator på egen hand

Att göra din dator snabbare kan verka utmanande, särskilt när du står inför det frustrerande problemet med en seg dator. Även om vi presenterar sex praktiska tips här som kan hjälpa dig att på egen hand förbättra datorns hastighet och förlänga dess livslängd, kan det ibland krävas mer avancerade åtgärder. Om du efter att ha provat dessa tips och inte ser någon förbättring, kan du läsa en fördjupad artikel med lösningar till varför är min dator så långsam hos Hemfixarna. Dessutom erbjuder Hemfixarna möjligheten att boka en tekniker som kan ge din dator den expertvård den behöver för att återigen fungera optimalt.

Frigör utrymme

Ett av de enklaste sätten för att snabba upp dator är att frigöra utrymme. Se över onödiga bilder, filmer och filer som tar stor plats på datorn. Gör din dator snabbare genom att även se över nerladdade program och appar. Dessa tar mycket stort utrymme och troligtvis använder du inte allting som du laddat ner. Glöm inte att rensa papperskorgen emellanåt också.

Autostart

Det kan låta smidigt att dina mest använda program startar automatiskt när du sätter på datorn, men detta gör bara din dator långsammare. Den måste då arbeta extra mycket vilket gör att dess prestanda försämras. Denna funktion kallas för ”Autostart” och det är något som du kan ställa in under datorn inställningar. Ser du över detta kommer du garanterat att se viss skillnad.

Stäng av datorn ibland

Fördelen med dagens datorer är att de är så enkla att bara sätta i viloläge, till skillnad från hur det var för några år sedan när man var tvungen att stänga av datorn efter varje användning. Men sanningen är att din dator behöver vila för att inte bli långsam och trög. Ha som vana att stänga av din dator ibland. Du kanske inte kommer märka skillnad direkt, men på lång sikt har det stor påverkan.

Uppdatera program

En stor anledning till att du kan få en långsam dator är att uppdateringar behövs göras. Se till att du uppdaterar så fort nya versioner finns tillgängliga. De gamla versionerna gör nämligen så att datorn prestanda påverkas. Detta gäller både för program som du använder på datorn och de interna systeminställningar och drivrutiner som din dator behöver. Detta kommer garanterat bidra till en snabbare dator.

Stäng ner program som inte används

Ett av de enklaste knepen för att snabba upp seg dator är att inte ha flera program i gång samtidigt. Både appar, program och webbläsare tar upp mycket prestanda från datorn som gör att den måste arbeta hårt. Använder du t.ex. inte Spotify, Word, eller andra program bör du stänga ner dem helt och hållet. Du kommer garanterat få en snabbare dator direkt när du gör denna åtgärd.

Återställ datorn

Detta är ett tips för dig som drabbats av en riktigt långsam dator. Har du provat alla tidigare tips men upplever fortfarande att den är svår att använda? Då kan du behöva göra en fabriksåterställning av datorn. Nackdelen är att alla dina program, filer och annat då försvinner. Se till att säkerhetskopiera innehåller eller lagra på molnet. Enklast är att du får hjälp när du ska göra denna återställning.

Snabbare dator ökar livslängden

Genom att se över tipsen vi listat ovan gör du inte bara din dator snabbare, du kan även påverka att livslängden blir längre. Ju långsammare den är, desto mer måste den nämligen jobba, och då slits den ut mer och fortare. En dator har en livslängd på ca 3–6 år, beroende på vad det är för modell. För att öka livslängden ytterligare på din dator bör du även:

 • Gå igenom de tips vi listat ovan
 • Byt ut datorns batteri
 • Uppdatera hårdvaran
 • Rengör datorn från smuts & damm
 • Uppdatera virusskydd

Skydda dig mot cyberhot

Att optimera din dator och skydda den mot cyberhot behöver inte vara en svår uppgift. Börja med att uppdatera ditt operativsystem och antivirusprogram för att motverka malware, vilket ofta gör datorer långsammare. Sedan kan du följa NIST-CSF (National Institute of Standards and Technology Cyber Security Framework) riktlinjer för cybersäkerhet, vilket innebär att regelbundet byta lösenord och undvika misstänkta webbplatser och nedladdningar. Genom att följa dessa steg, kan du både förbättra datorns prestanda och stärka dess skydd mot potentiella cyberhot.

Om du vill testa hur ditt system eller ditt datanätverk står sig mot skadliga attacker är det möjligt att simulera en attack genom ett så kallat pentest.