bästadatorn

Bli game designer

Hem / Game Designer

Skulle du vilja jobba med att utveckla ideér och koncept till olika typer av dataspel? Är drömmen om att få börja arbete i en populär bransch i Sverige som konstant ökar efterfrågan på kreativa personer inom spelvärlden? Då är game designer rätta yrket för dig! På denna sida kan du läsa mer om vad det innebär att bli game designer eller speldesigner och vilken typ av utbildning du kan gå på för att få de bästa förutsättningarna för att få drömjobbet.

Vad gör en game designer?

När du arbetar som en game designer är det du som oftast sätter ramverket för vad dataspel ska handla om. Du får sätta grunden till vad syftet med spelet ska vara och en väldigt kreativ roll där du får följa utvecklingen från din idé till att se den färdiga produkten. Många som jobbar som speldesigner går först en 2-3 årig utbildning för att lära sig grundläggande teori om exempelvis gameplay scripting som innebär att man lär sig hur man ska påverka spelupplevelsen på bästa sätt och skriver manus för spelet. Likvärdigt med hur man skriver för film, så är det game designerns uppgift att se till att det är en bra story med oväntade moment och utmaningar längs spelets gång.

Vid framtagande av spel jobbar de flesta företag i projekt som både kan vara kortare och längre uppdrag beroende på hur omfattande ett spel ska vara. I teamet finns det flera olika funktioner, bland annat programmerare, utvecklare och game designer som oftast anses vara den övergripande projektledaren.

Game designer utbildning

Det bästa sättet att bli game designer är via utbildning. Du går en längre utbildning inom det område du tycker vara mest intressant inom spelutveckling. Oftast brukar game designer utbildning delas upp mellan design, programmering och grafik. Detta för att det skulle bli för omfattande om man hade lärt sig grunderna inom alla dessa områden och det inte är på individnivå lätt att skapa ett spel, utan det behövs olika funktioner som helhjärtat skapar sin del av spelet. Att välja inriktningen game designer innebär att du får teoretiska och praktiska kunskaper om att analysera spelupplevelse och förstå hela kedjan från idé till slutlig produkt med ett dataspel.

Fördel med speldesign utbildning

Om du tvekar kring om en längre utbildning är rätt väg för dig som vill bli game designer, kan det vara bra att veta att en speldesign utbildning ger dig många fler fördelar när du söker jobb inom branschen än om du inte har gått en grundläggande utbildning. Dessutom finns det fler fördelar för dig som väljer att gå en utbildning:

  • Du kommer få lära dig bland annat projektledning och kommunikation, något som är eftertraktat inom flera yrken.
  • Du får en chans att knyta viktiga kontakter under studiernas gång, både med studenter, skola och praktikperioder.
  • En examen inom speldesign ökar dina chanser till jobb mycket.
  • Du får praktiskt öva på speldesign med handledning av lärare. Något som kan vara svårare att göra med självstudier.
  • Det blir mer utmanande att försöka lära sig grunderna själv och vad man behöver kunna. Via skola får du en läroplan med det viktigaste att ta hjälp utav.

Jobb inom spelindustrin

Om du vill veta hur utsikterna är med jobb inom spelindustrin kan du ta del av Arbetsförmedlingens rapport. Där kan du läsa mer om förväntad game designer lön och vilka förmågor man kan behöva ha för att passa för yrket. Enligt deras prognos finns det stora möjligheter till jobb 2022 inom detta yrke, men prognosen fram 2026 ser ännu bättre ut med mycket stora möjligheter. Det innebär att efterfrågan är väldigt stark på game designers och att det finns en brist idag inom yrkesgruppen. Efter klar utbildning borde du ha relativt enkelt att få jobb inom spelindustrin direkt efteråt med en bra game designer lön, som har en löneintervall på 36 000 till 60 000 enligt Unionen.