bästadatorn

Så lyckas du rengöra datorskärm

Hem / Rengöra datorskärm

Du bör kontinuerligt rengöra din skärm på datorn, mobilen och tv: n. Det bidrar inte bara till ett snyggt resultat, det motverkar också alla bakterier som samlas. Skärmar är nämligen riktiga bakteriehärvor som du helst vill undvika. Här ger vi dig tips för hur du bör rengöra datorskärm. Och nej, putsmedel i ena handen och papper i andra är inte att rekommendera, du riskerar då att göra mer skada än nytta. Häng med så lär vi dig de riktiga knepen.

Därför ska du rengöra skärm

Att rengöra dataskärm kan låta tråkigt, men det är väldigt viktigt utifrån flera aspekter. För det första är det trevligare för den som sitter framför skärmen, då resultatet blir skinande rent från damm och andra fläckar. Men sanningen är att skärmar och andra bildskärmar är riktiga bakteriebomber. Tänk så många som tagit på skärmen och hur mycket olika saker de tagit på innan. Du bör därför kontinuerligt rengöra bildskärm, oavsett om det gäller datorn, mobilen eller tv:n.

 • Mycket bakterier på skärmarna
 • Trevligare & finare utseende
 • Bidrar till längre hållbarhet

Skärm-rengöring – Steg för steg

Det kan låta simpelt att rengöra datorskärm. Men det är faktiskt en del saker du bör tänka på, som val av rengöringsmedel och annat. Följ dessa steg så kommer du garanterat få ett bra resultat.

Stäng av elektroniken

Det kan vara en självklarhet för vissa, men många glömmer av just denna detalj. Det är viktigt at du stänger av datorn eller den elektronik som du tänk att rengöra. Anledningen till att detta är så viktigt är att du då undviker kortslutning. Du ser även fläckarna och dammet bättre när elektroniken är avstängd. Har du förstått innebörden av att stänga av elektroniken? Då kan du gå över till steg två.

 • Undvik kortslutning
 • Se fläckarna bättre

Rätt medel

Nej, rengöring, putsmedel eller aceton är inte rätt medel för att rengöra skärm. De starka kemikalierna kan skada elektroniken, särskilt om de är utrustade med touch-funktioner. Om du sprayar en produkt på skärmen kan dessutom fukt komma in, och det vill vi helst undvika. Det finns andra metoder du kan använda för att få bort fläckar. Häng med i nästkommande steg så berättar vi mer!

 • Undvik putsmedel & aceton
 • Spraya aldrig direkt på skärmen

Undvik papper

Papper kan låta som en bra lösning, men sanningen är att det bör undvikas till högsta grad. Papper innefattar alltså alla sorter så som hushållspapper, toapapper och näsdukar. Anledningen till att detta inte rekommenderas är för att det kan skapa ristor på skärmen, eftersom pappret kan vara hårt. Nackdelen med papper är också att det lätt skapas ludd. Vi rekommenderar i stället en fiberduk eller en dammvippa.

 • Papper kan skada skärmen
 • Används fiberduk eller dammvippa

Tips: Har du inget av dessa hemma kan du använda ett kaffefilter. De är både bra för skärmen och är luddfria.

Ta bort fläckar med vinäger

Nu när du gjort förarbetet kanske du funderar på hur du ska kunna ta bort svårare fläckar eller annat? Vill du bara få bort damm och ytliga fläckar rekommenderar vi destillerat vatten, det innehåller nämligen inga salter eller andra kemikalier. Vårt andra tips är för dig som vill få bort kladd eller fläckar som sitter hårt. Blanda lika delar vitvinsvinäger med vatten, spraya på en fiberduk, och putsa sedan skärmen. Världens bästa skärm-rengöring om du frågar oss!

 • Putsa med destillerat vatten
 • Vinäger & vatten bra för kladdiga fläckar