bästadatorn

UX utbildning

Hem / UX utbildning

Tycker du om att fundera på hur man skulle kunna göra den absolut bästa kundupplevelsen för webb, dator eller app? Då kan yrket som UX designer passa dig. För att passa som UX designer ska du vara lösningsorienterad och kommunikativ samt ta beslut utifrån vad du tror att en besökare eller kund uppskattar. För att ha de bästa förutsättningarna inom yrkesrollen tipsar vi om UX utbildning och varför Game UX Designer kan vara något för dig som är intresserad av spelutvecklarbranschen.

Vad gör en UX designer?

UX står för User Experience och innebär att man arbetar med användarupplevelse för exempelvis mobiler och datorer. De tar fram planen med hur det ska vara så enkelt som besökare, läsare eller kund att ta sig fram på bland annat hemsidor och appar. Idag är det är väldigt viktig funktion för företag i deras steg som digitala och kunna erbjuda den bästa servicen. Därmed har UX designer blivit ett eftertraktat jobb på marknaden då företag inser värdet i att ha en kompetent person som kan sätta strukturen på hur användare ska navigera sig runt i olika system.

En av de viktigaste uppgifterna för en UX designer är att skapa de bästa förutsättningarna mellan användare och olika system och tjänster.

Det är viktigt att du har en grundförståelse för hur människor interagerar med andra och system och skapar idéer utifrån data som analyseras kontinuerligt. Det blir din uppgift att kunna tolka om det behöver justeras i system och tjänster eller ta fram nya funktioner, exempelvis knappar på hemsidor, upplösning i appar eller rätt information på bästa placeringen på olika ställen. Dina beslut ska grundas i data, men även kring din kunskap kring människors behov.

UX designer utbildning

För att få de bästa förutsättningarna som UX designer går majoriteten en UX designer utbildning. Det finns mängder med utbildningar inom olika områden då alla olika typer av branscher behöver kompetensen kring användarupplevelse. IT-Högskolan erbjuder en omfattande UX designer utbildning som omfamnar allt från teoretisk kunskap till praktisk erfarenhet inom UX design. Utbildningen riktar sig till dig som är nyfiken på hur teknik och människa kan samverka för att skapa optimala digitala upplevelser, oavsett om det handlar om webbplatser, applikationer eller andra digitala tjänster. Med en pedagogisk modell erbjuder de inte bara teoretiska insikter utan även också praktiska metoder för att säkerställa att du är väl förberedd för en karriär inom UX design.

Något som växt med åren på den starkt efterfrågade spelbranschen i Sverige är Game UX designer. Då är du inte enbart duktig på att skapa den bästa användarupplevelsen, du ser till att en spelare får de absolut bästa upplevelsen av bland annat dataspel.

Om du är nyfiken på hur det är att arbeta inom spelbranschen kanske UX designer eller Game designer kan vara något för dig. Detta är ett yrke som kommer vara högt eftertraktat långt framåt i tiden inom branschen så varför inte passa på att gå en UX designer utbildning inom detta så snart som möjligt? Under en utbildning kommer du även få praktisk erfarenhet genom LIA, lärande i arbete, på totalt 20 veckor. Det ger dig de bästa förutsättningarna för att kunna bli en bra game UX designer.

Game UX designer passar dig som:

  • Gillar att arbeta självständigt med att ta fram koncept och ideér
  • Även gillar att arbeta i team i projekt, då majoriteten av spel utvecklas i projektform
  • Kommunicera på engelska då många spelföretag arbetar på detta språk
  • Har lite grundläggande kunskaper inom kodning
  • Gillar att analysera data och ta strategiska beslut utifrån användarupplevelser