Text

Nedan info är under konstruktion

På den här sajten hittar du tips, info och råd inför ditt nya dator-köp, oavsett om du funderar på att skaffa en stationär eller en bärbar! Letar du efter förstnämnda och inte känner för att köpa lösa delar och bygga ihop PC:n på egen hand? Då föreslår vi att du till att börja med tar en närmare titt på en stationär dator från Dustin!

Givetvis erbjuder väletablerade Dustin även ett brett och prisvärt sortiment av bra och billiga bärbara datorer för dig som i första hand föredrar faktorer som mobilitet, utseende och låg strömförbrukning, datorkomponenter för dig som föredrar att bygga ihop din egen stationära dator samt en stor mängd annan PC-utrustning. Dustin grundades redan 1984 och är idag en av Nordens ledande återförsäljare av IT-produkter!

Har du klickat på någon av länkarna ovan och tagit en närmare titt på Dustins stora och prisvärda utbud av bra och billiga bärbara och stationära datorer men fortfarande känner dig osäker på vilken PC du ska köpa? Då vill tipsa om att hålla utkik efter kampanjpriser och att i första hand jämföra processorn mellan de olika modellerna. Processorn är nämligen den komponent som har störst betydelse för prestandan i applikationer! Om du letar efter en färdigbyggd dator för gaming är det istället grafikkortet som är den komponent som har störst betydelse för prestandan i spel. Grafikkortet kan förvisso bytas ut i de flesta fall, men tänk på att garantin kan påverkas! Om du fortfarande känner dig osäker på vilken modell du ska välja rekommenderar vi att du läser igenom denna utmärkta köpa-dator-guide!

Köpa dator - Inledning

Att köpa den bästa datorn utifrån ens behov och förutsättningar är i dagsläget inte helt enkelt. Utbudet av datorer är enormt och de kan ha en prislapp på alltifrån ett par tusenlappar till tiotusentals kronor. Dessutom finns det ett stort antal faktorer som är viktiga ta hänsyn till. Frågan om vilken dator som passar dig bäst är med andra ord inte helt lätt att svara på. Visst, har du en tjock plånbok kan du naturligtvis köpa första bästa dator som du hittar (så länge det är från en välkänd datorbutik - vi rekommender Dustin). Men har du en mycket begränsad budget behöver du noga jämföra olika modeller och alternativ om du vill ha en bra dator som klarar de senaste och mest krävande applikationerna och programmen på marknaden. En PC är trots allt en produkt som du förmodligen vill kunna använda under relativt lång tid framöver och köper du fel modell från början kan det bli en mycket kostsam historia.

På den här sajten kommer vi därför gå igenom vilka faktorer som är viktiga att ta hänsyn till när du ska köpa en ny PC. Vi beskriver även de olika för- och nackdelarna med stationär dator respektive bärbar. Hoppas du uppskattar informationen samt våra tips och råd på den här sajten! Trevlig läsning!

Hur kraftfull dator ska jag köpa?

Som du säkert vet kräver många applikationer rejält med kraft av hårdvaran i en dator, i synnerhet actionspel med stora och detaljrika 3d-miljöer. De flesta PC-spel har visuella inställningsmöjligheter där du kan ställa in upplösningen (detaljrikedom) och många andra parametrar som påverkar grafiken på olika sätt. Generellt gäller att ju högre upplösning och ju högre grafikinställningar du använder, desto mer krävande kommer PC-spelet att bli. Hur kraftfull dator du ska köpa beror alltså på vilka applikationer du kommer att använda samt hur höga krav du har på att dessa flyter på bra.

Hur mycket pengar ska jag lägga på en PC?

De flesta konsumenter brukar oftast spendera mellan cirka 5 000 kr och 10 000 kr på en dator (oftast ger modeller i detta intervall ett optimalt förhållande mellan pris och prestanda). Det går däremot att köpa en betydligt dyrare dator än så. Faktum är att det egentligen inte finns någon begränsning för hur mycket pengar man kan plöja ner på en PC. Det som i första hand avgör hur dyr dator du ska köpa är hur mycket pengar du är redo att lägga ned, vilka applikationer du kommer att använda samt hur höga krav du har på att dessa flyter på bra. Något du också ska ha i åtanke är att datorer snabbt blir omoderna och därför har en tendens att sjunka i värde oerhört fort. Därför är det vanligtvis klokare att köpa en halvdyr PC nu och därefter uppgradera denna/skaffa en ny med jämna mellanrum, än att köpa en extremt dyr dator från början.

Köpa stationär dator eller bärbar?

När du ska köpa dator idag kan du välja mellan antingen en stationär eller en bärbar. Om du tänker ha din PC på samma ställe hela tiden och/eller har höga krav på prestandan, gör du klokast i att köpa en stationär dator. Likaså gäller om du har liten plånbok men ändå vill ha en bra PC som kan hantera de senaste och mest krävande applikationerna med bra flyt (för spel gäller ca 60 FPS eller högre). Största fördelen med en stationär dator är nämligen att du får betydligt mer prestanda för pengarna, eller för att uttrycka det på ett annat sätt, samma prestanda till en lägre kostnad. Dessutom är det betydligt lättare att byta ut komponenter och genomföra uppgraderingar på en stationär dator än på en bärbar.

Om du vill kunna ta med PC:n överallt är en bärbar dator det givna valet. Utöver mobiliteten finns det faktiskt några fler fördelar med att köpa en laptop. Den första av dessa fördelar är det estetiska. En bärbar dator tar liten plats och har ofta ett elegant utseende. Du behöver inte oroa dig för fula kablar och det är mycket lättare att hålla rent från damm. Den andra fördelen handlar om strömförbrukning. En bärbar dator drar inte alls lika mycket ström som en stationär. Vill du spara en slant när elräkningen kommer och samtidigt göra en insats för miljön, ja då kan det vara en idé att köpa en laptop.

Färdigbyggd stationär dator eller bygga själv?

Om du har bestämt dig för att köpa en ny stationär dator har du två alternativ. Antingen köper du en färdigbyggd eller så köper du lösa delar och bygger ihop PC:n på egen hand. Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Väljer du en färdigbyggd stationär dator behöver du inte vara så kunnig inom området datorkomponenter. Du kan vara säker på (i de flesta fall) att du får en PC som fungerar felfritt. Uppstår det några problem har du garanti på hela datorn. Det du ska tänka på när du köper en färdigbyggd stationär PC är att jämföra processorn som ingår eftersom det är denna komponent som har störst betydelse för vilken prestanda du får i de flesta applikationer (gäller ej spel). Det bästa valet är generellt sett alltså att välja den dator med den mest kraftfulla processorn.

Vill du kunna köpa precis vilka komponenter du vill och eventuellt spara lite pengar, kan det vara en god idé att bygga ihop din egen stationära dator. Det är dock inte helt enkelt att veta vilka komponenter som ger bästa möjliga prestanda för pengarna och vilka komponenter man ska undvika. Det här alternativet passar med andra ord bäst för avancerade användare och för den som är lite mer insatt inom området.

Grafikkortets betydelse i en PC

Om du ska köpa en speldator är grafikkortet den absolut viktigaste komponenten. Nyare PC-spel ställer tuffa krav på grafikkortet. För att spelupplevelsen ska vara angenäm måste PC-spelet flyta på i ett jämnt flöde utan att vara ryckigt. Detta mäter man i något som kallas FPS (frames per second), dvs. antalet bilder som visas per sekund. Hur hög FPS som uppnås beror till stor del på grafikkortet i speldatorn. Även andra parametrar som processor, internminne och diskprestanda har betydelse för vilken FPS man får i PC-spel. Målet är att ha så högt värde på FPS som möjligt. Om du får låga FPS-värden i PC-spelet kan du dra ner grafikinställningarna vilket resulterar i att spelet flyter på bättre men grafiken blir sämre. För att skapa bästa möjliga spelupplevelse gäller det att få ett högt FPS-värde på de högsta inställningarna för grafik.

Tillbehör till PC

Köper du en stationär dator måste du även köpa till kringutrustning såsom bildskärm, mus, tangentbord, musmatta och headset/högtalare. Dessa tillbehör påverkar datorupplevelsen i stor utsträckning vilket innebär att du bör undvika de allra billigaste modellerna. Att köpa en dyr stationär dator i kombination med en billig bildskärm är exempelvis en mycket dålig idé. Satsa istället på bra tillbehör av hög kvalité som fått goda kundomdömen. Jämför priser och utbud på Prisjakt.

Sammanfattning - Köpa datorer

Sammanfattningsvis finns det alltså en hel del saker som är viktiga att ta hänsyn till när du ska köpa en ny dator 2017. Som vi nämnde i början av denna sida är dagens utbud av datorer mycket stort, vilket knappast gör valet av PC enklare. Om du letar efter en stationär och inte känner för att bygga ihop datorn på egen hand föreslår vi att du till att börja med tar en närmare titt Dustins stora och prisvärda utbud av bra och billiga stationära datorer som du enklast hittar till genom att klicka på någon av länkarna längst upp på denna sida! Givetvis erbjuder väletablerade Dustins även ett brett och prisvärt sortiment av bra och billiga datordelar för dig som föredrar att bygga ihop din egen stationära PC, bärbara datorer för dig som i första hand föredrar faktorer som mobilitet, utseende och låg strömförbrukning samt en stor mängd annan datorutrustning Vi önskar dig stort lycka till med ditt PC-köp 2017!

speldator stationär gaming dator

Förslag på chassi till en stationära datorer

Fractal Design Core 2500 (bilden ovan) är ett stilrent och gediget chassi för dig som känner för att bygga ihop en egen stationär dator. Denna modell kommer bland annat utrustad med 2 st 120 mm-fläktar, vilket ger ett bra förhållande mellan ljudnivå och kylning. Jämför priser på Prisjakt.

Nedan info är under konstruktion.

Funderar du på att köpa och bygga en egen stationär dator men inte riktigt vet vilka delar du ska välja? Eller letar du efter en färdigbyggd och vill ha tips på några av marknadens bästa dator-köp (såväl stationär som laptop)? Då har du kommit alldeles rätt! På denna sajt ger vi två förslag på prisvärda stationära datorer (billig och bra) i olika prisklasser för dig som vill köpa lösa delar och bygga ihop din PC på egen hand (alternativt låta någon bekant eller butik bygga åt dig). Gemensamt för våra förslag är att de ska erbjuda bästa datorn för pengarna. Eftersom priser och utbud på delar till en PC ständigt förändras är vår ambition att gå igenom våra förslag på stationära datorer cirka 3-4 gånger per år (och uppdatera vid behov).

Vill du hellre köpa en prisvärd färdigbyggd PC? Då föreslår vi att du i första hand tar en titt på Dustins utbud av stationära datorer respektive bärbara datorer!