Bra Dator / PC - Laptop & Stationär

Går du i tankar på att köpa en ny bra dator (stationär eller laptop) online 2020 men känner dig en aning osäker på vilken PC som är den bästa för pengarna? Då är vårt förslag att du tar en titt på vår lista nedan över de bästa köpen av bra datorer just nu (rea-priser)!

Bästa köpen av bra datorer just nu:

Laptop:

Stationär:

Mer info:

  • Givetvis med snabb leverans, fri frakt, säker betalning och 2 mån öppet köp!
  • Rea-priserna kan vara tidsbegränsade och lagret begränsat. Först till kvarn!
  • Tänk på att du kan behöva skaffa nya tillbehör till din PC (om behov finns).
  • Bästa köpen av bra datorer just nu senast uppdaterade: 2020-11-27.

Se även:

  • Vårt förslag på en billig dator för dig som har en lite tunnare plånbok.

Om bästa köpen av bra datorer

För att hamna på listan ovan över de bästa köpen av bra datorer just nu krävs (utöver lågt pris / rea) att PC:n kommer utrustad med en snabb processor från Intel (Core i3 / Core i5 / Core i7) eller AMD (Ryzen), Solid State Drive (SSD), minst 6 GB RAM, gediget chassi med god kylning samt är färdigbyggd. För laptops krävs också en god skärm med Full HD-upplösning (1920 x 1080) och IPS-panel eller motsvarande! Ofta har dessa bra datorer dessutom mekanisk hårddisk (utöver SSD) och 8 GB RAM! Givetvis ingår även operativsystem (Windows 10). Ett annat krav är att PC:n måste kunna köpas online från välkänd datorbutik (som t.ex. Dustin Home). Vi väljer bara bra datorer från kända tillverkare som t.ex. Acer, Asus, Corsair, HP, Lenovo, MSI och Razer, så att du kan vara säker på att PC:n håller god kvalitet.

Köpa bra dator - Inledning

Att hitta den bästa PC:n utifrån dina behov och förutsättningar är idag inte helt enkelt. Utbudet av bra datorer är enormt och de kan ha en prislapp på alltifrån ett par tusenlappar till tiotusentals kronor. Dessutom finns det ett flertal faktorer som man måste ta hänsyn till. Frågan om vilken bra PC du ska köpa är med andra ord inte helt lätt att svara på. Visst, har du gott om pengar i din plånbok kan du förstås välja första bästa dator som du hittar (så länge det är från en välkänd datorbutik). Men har du en väldigt begränsad budget måste du noga jämföra olika modeller och alternativ om du vill ha en bra PC som klarar flera krävande program samtidigt utan problem. En dator är trots allt en produkt som du förmodligen vill kunna använda under lång tid framöver och köper du fel modell från början kan det bli en väldigt kostsam historia.

Vilken bra dator ska jag köpa?

Har du tagit en närmare titt på våra förslag på länkarna längst upp på denna sida (bästa köpen av bra datorer just nu) samt Dustins kompletta utbud av prisvärda stationära och laptop PC men ändå känner dig lite osäker på vilken ny bra dator du ska köpa? Då föreslår vi att du håller utkik efter rea-priser, jämför rea-priser med ord. pris (det vill säga hur mycket pengar du sparar) samt i första hand kollar om det ingår en SSD (Solid State Drive). En SSD är ett krav för att operativsystemet och andra program ska installeras och laddas snabbt! Nästa steg är att jämföra processorn mellan de olika PC. En snabb processor är gott att ha om du vill kunna köra lite mer krävande program eller flera applikationer samtidigt! Nästa steg är att undersöka mängden internminne (RAM) som ingår i datorn. Minnet kan oftast uppgraderas i efterhand, men vi rekommenderar minst 6 GB (gärna mer) för en god upplevelse.

Andra saker som är viktiga att jämföra i en bra dator (stationär & laptop) är grafikkortet om du vill kunna spela, redigera högupplösta bilder eller köra andra grafikkrävande program. För laptop PC är det även viktigt att jämföra skärm (upplösning / typ av panel), mått, vikt och batteritid. Håller du även utkik efter "bäst i test" och "rekommenderad" så kan du vara så gott som säker på att du gör ett bra dator-köp online.

Känner du dig fortfarande lite osäker på vilken PC du ska köpa? Då föreslår vi att du går in på Prisjakt och kolla vilka stationära och bärbara datorer som är de mest populära och har fått fina betyg!

För dig som letar efter en speldator rekommenderar vi att du i första hand besöker Bästa Gamingdatorn. På deras sajt hittar du förslag på både en gaminglaptop och en stationär speldator.

Tillbehör till en PC

Tänk på att du även kan behöva köpa till följande datortillbehör till en bra dator, laptop eller stationär (om behov finns): Operativsystem, trådlöst nätverkskort, optisk enhet (DVD) samt kringutrustning såsom bildskärm, mus, musmatta, tangentbord, högtalare, headset, stol, bord och ratt / spelkontroller. Vi rekommenderar att du införskaffar detta från en välkänd datorbutik som t.ex. Dustin Home (via en av länkarna längst upp på denna sida och klicka dig sedan vidare till respektive kategori).

Ingen bra dator som passar?

För dig som har planer på att köpa en ny prisvärd och bra stationär dator föreslår vi att du i första hand tar en närmare titt på PC:n på länken näst längst upp på denna sida som är en mycket prisvärd och bra desktop med bland annat Intel Core i5/i7-processor, Solid State Drive (SSD) och 8 GB RAM eller mer! Windows 10 ingår i alla PC. Ett av marknadens bästa stationära dator-köp! Givetvis med snabb leverans, fri frakt, säker betalning och 60 dagars öppet köp! Tänk på att rea-priserna kan vara tidsbegränsade och lagret begränsat. Först till kvarn!

För dig som istället har planer på att köpa en ny prisvärd och bra bärbar dator föreslår vi att du i första hand tar en närmare titt på PC:n på länken längst upp på denna sida som är en mycket prisvärd och bra laptop med bland annat Intel Core i5/i7-processor, Solid State Drive (SSD), Full HD-skärm och 8 GB RAM eller mer! Windows 10 ingår i alla PC. Ett av marknadens bästa bärbara dator-köp! Givetvis med snabb leverans, fri frakt, säker betalning och 60 dagars öppet köp! Tänk på att rea-priserna kan vara tidsbegränsade och lagret begränsat. Först till kvarn!

Om våra förslag på länkarna längst upp på denna sida (bästa köpen av bra datorer just nu) samt Dustins kompletta utbud av prisvärda stationära och laptop PC av någon anledning inte faller dig i smaken föreslår vi att du istället tar en närmare titt på MediaMarkts kompletta utbud av bra datorer (desktop & laptop) alt. vår kompletta lista över marknadens bästa dator-köp just nu alt. vårt förslag på en billig PC (som du enklast hittar till via länken längre upp på denna sida).

Givetvis erbjuder väletablerade MediaMarkt ett brett och prisvärt sortiment av bra och billiga datorkomponenter (processor, grafikkort, minne, SSD, hårddisk, moderkort, chassi, nätaggregat osv.) för dig som hellre vill bygga ihop din egen stationära dator (se vårt förslag längre ned på denna sida). MediaMarkt grundades redan 1979 och är idag Europas största företag inom sin bransch!

Givetvis erbjuder MediaMarkt även ett brett och prisvärt utbud av bra och billiga tillbehör som du kan tänkas att behöva till din bärbara eller stationära dator som t.ex. skärmar, tangentbord, stolar, bord, headsets, högtalare, möss, musmattor, ratt & spelkontroller och mycket mer!

Köpa bra stationär dator eller laptop?

En bra stationär dator passar bäst för dig som vill ha bästa möjliga prestanda för pengarna, enkelt vill kunna byta ut delar och genomföra uppgraderingar samt inte har något större behov av att ta med dig / flytta runt datorn mellan t.ex. hemmet och polarna (finns dock små PC med en vikt på knappt över 1 kilo, t.ex. Mac mini från Apple som dock är relativt dyr).

En bra bärbar dator passar bäst för dig som tycker att faktorer som mobilitet, utseende / platsbesparande och låg strömförbrukning är allra viktigast. Prestanda är något du generellt sett inte behöver oroa dig för, så länge du köper en bra laptop-PC med SSD, internminne (RAM) på minst 6 GB och inte har något behov av att kunna spela de senaste datorspelen, redigera högupplösta bilder eller köra andra grafikkrävande program.

Vad ska jag tänka på vid köp av bra bärbar dator?

Det första du ska ta reda på när du ska köpa en ny bra bärbar dator är vilken skärmstorlek du vill att laptop-PC:n har. En mindre skärm som t.ex. 13.3" gör bärbara datorn mer portabel men kan också göra program svårare att använda eftersom allt blir så litet. En större skärm som t.ex. 15.6" gör laptop-PC:n mindre portabel men gör också program lättare att använda eftersom allt blir större. Skärmupplösningen spelar så klart också roll men i dagsläget har nästa alla samma - Full HD (1920 x 1080). Undantaget är MacBook från Apple som har ännu högre skärmupplösning (2560 x 1600) samt en del bärbara datorer med 17.3"-skärm som har lägre skärmupplösning (1600 x 900) som kanske främst riktar sig till äldre som vill att allt ska vara stort.

En annan fördel med bra bärbara datorer med större skärmar (främst 15.6") är att det är lättare att få plats med mer högpresterande komponenter, vilket gör att dessa laptop PC:s oftast ger bästa möjliga prestanda för pengarna.

När du har hittat den skärmstorlek som du tror passar bäst för dig är nästa steg att hålla utkik efter rea-priser och se till så att det ingår en SSD (Solid State Drive) i bärbara datorn. Denna typ av lagringsenhet är betydligt snabbare än en mekanisk hårddisk (HDD). En SSD är ett krav för att operativsystemet och andra program ska installeras och laddas snabbt!

Nästa steg är att jämföra processorn mellan de olika laptop PC:s. En snabb processor är gott att ha om du vill kunna köra lite mer krävande program eller flera applikationer samtidigt! Nästa steg är att undersöka mängden internminne (RAM) som ingår i bärbara datorn. Minnet kan oftast uppgraderas i efterhand, men vi rekommenderar minst 6 GB (gärna mer) för en god upplevelse.

Andra delar eller faktorer som är viktiga att ta hänsyn till när du ska köpa en ny bra bärbar dator är bland annat följande: anslutningar, tjocklek, vikt, lagringsenheter / lagringsutrymme, batteritid, typ av tangentbord och grafikkort (om du vill kunna köra de senaste PC-spelen med fint flyt). Tänk också på att välja en tillräckligt kraftfull laptop-PC för dina behov. Hellre en för snabb bärbar dator än en för svag. Det lönar sig oftast i slutändan - chansen är större att du blir nöjd och du behöver inte uppgradera laptop-PC:n lika ofta!

Tänk på att du även kan behöva köpa till följande tillbehör till en bra bärbar dator (om behov finns): Mus, musmatta, tangentbord, stol, bord, högtalare, headset och ratt / spelkontroller. Vi rekommenderar att du införskaffar detta från en välkänd datorbutik som t.ex. Dustin Home (via en av länkarna längst upp på denna sida och klicka dig sedan vidare till respektive kategori).

Vad ska jag tänka på vid köp av bra stationär dator?

När du ska köpa en ny bra stationär dator är det viktigaste att hålla utkik efter rea-priser och se till så att det ingår en SSD (Solid State Drive) i desktop-PC:n. Denna typ av lagringsenhet är betydligt snabbare än en mekanisk hårddisk (HDD). En SSD är ett krav för att operativsystemet och andra program ska installeras och laddas snabbt!

Nästa steg är att jämföra processorn mellan de olika stationära datorerna. En snabb processor är gott att ha om du vill kunna köra lite mer krävande program eller flera applikationer samtidigt! Nästa steg är att undersöka mängden internminne (RAM) som ingår i desktop-PC:n. Minnet kan oftast uppgraderas i efterhand, men vi rekommenderar minst 6 GB (gärna mer) för en god upplevelse.

Andra delar eller faktorer som är viktiga att ta hänsyn till när du ska köpa en ny bra stationär dator är bland annat följande: lagringsenheter / lagringsutrymme, anslutningar, vikt (om du vill kunna flytta runt PC:n ibland) samt grafikkort (om du vill kunna köra de senaste PC-spelen med fint flyt). Tänk också på att välja en tillräckligt kraftfull stationär dator för dina behov. Hellre en för snabb desktop-PC än en för svag. Det lönar sig oftast i slutändan - chansen är större att du blir nöjd och du behöver inte uppgradera desktop-PC:n lika ofta!

Tänk på att du även kan behöva köpa till följande tillbehör till en bra stationär dator (om behov finns): Operativsystem, trådlöst nätverkskort, optisk enhet (DVD) samt kringutrustning såsom bildskärm, mus, musmatta, tangentbord, högtalare, headset, stol, bord och ratt / spelkontroller. Vi rekommenderar att du införskaffar detta från en välkänd datorbutik som t.ex. Dustin Home (via en av länkarna längst upp på denna sida och klicka dig sedan vidare till respektive kategori).

Köpa färdigbyggd eller bygga egen bra stationär dator?

Färdigbyggd PC

Fördelen med att köpa en färdigbyggd bra stationär dator är att behöver du inte vara så kunnig inom området datorkomponenter. Du kan vara säker på att du (i de flesta fall) får en bra desktop-PC som fungerar felfritt, är proffesionellt byggd och som innehåller delar som passar gott tillsammans. Du kan även börja installera program direkt så fort datorn har blivit levererad. Om det ändå skulle uppstå några problem har du garanti på hela desktop-PC:n. Nackdelen med att köpa en färdigbyggd bra stationär dator är att det oftast är dyrare än att köpa lösa komponenter och bygga själv.

Bygga egen PC

Om du lockas av att kunna köpa exakt vilka komponenter du vill och eventuellt spara lite pengar, kan det vara en god idé att bygga ihop en egen bra stationär dator. Utbudet av datordelar är dock mycket stort vilket innebär att det inte är helt enkelt att veta vilka komponenter som ger bästa möjliga prestanda för pengarna, vilka som funkar gott tillsammans och vilka delar man ska undvika. Själva byggandet kan även det vara krångligt, ta lång tid och riskabelt (kan hända att du råkar ta sönder en komponent) om det är första gången du gör det. Det här alternativet passar med andra ord bäst för avancerade användare och för den som är lite mer insatt inom området. För dig som vill ha möjlighet att köpa valfria delar men inte känner för att bygga ihop en bra desktop-PC på egen hand erbjuder datorbutiken Inet tjänsten "montering och test av dator med valfria komponenter" till ett fint pris.

Hur mycket pengar ska jag lägga på en bra dator?

Majoriteten av konsumenterna brukar spendera mellan cirka 5 000 och 15 000 kr på en bra dator. Det går däremot att köpa en betydligt dyrare PC än så. Apples toppmodell MacBook Pro som exempel kostar en god bit över 30 000 kr. Oftast ger runt 7000 - 8000 kr bästa förhållandet mellan pris och prestanda, men det finns många egenskaper utöver prestanda som är viktiga att ta hänsyn till för att du ska bli nöjd med ditt datorköp.

Det som i första hand avgör hur bra dator du ska köpa är hur mycket pengar du är redo att lägga ned, vilka program du kommer att köra och hur ofta du kommer att flytta runt / bära med dig PC:n. Något du också ska ha i åtanke är att bra datorer snabbt blir omoderna och därför har en tendens att sjunka i värde oerhört fort. Därför är kan det vara klokare att köpa en halvdyr PC nu och därefter uppgradera denna/skaffa en ny med jämna mellanrum, än att köpa en extremt dyr dator från början.

Köpa bra dator online eller i butik/varuhus?

Datorbutiker som endast säljer bra datorer online har oftast de bästa priserna. Därmed är onlineköp oftast det bästa valet. Om ett företag däremot har ett riktigt fint pris på en PC och även har fysiska butiker / varuhus i din närhet, är det rekommenderat att välja detta alternativ, förutsatt att datorn finns i lager. Då kan du nämligen hämta PC:n direkt och du slipper risken att något händer med datorn under transport. Även om det är ovanligt kan det hända med tanke på hur vissa transportörer hantera sina paket samt att PC:s är något mer känsliga för stötar än andra produkter. Ett exempel på ett företag som säljer bra datorer i butik (utöver online) är MediaMarkt där du kan boka och hämta PC:n i något av 28 varuhus runt om i Sverige efter bara 30 min!

Köpa datorkomponenter till en stationär PC

Att hitta de bästa delarna till de bästa priserna till en bra stationär dator idag är, som vi nämnt tidigare, inte det enklaste. Det gäller i synnerhet om du inte har så mycket pengar att röra dig med men ändå vill ha en snabb och bra PC som klarar de flesta typer av program på marknaden. Dels är det inte lätt att veta vilka komponenter som ger störst påverkan på prestandan, dels envisas tillverkarna med att erbjuda många modeller att välja mellan. Dessutom är skillnaden mellan dessa modeller är ofta minimala, både sett till prestanda och pris. Därtill gäller det att hålla koll på vilka delar som är kompatibla med varandra och förstå vad alla begrepp betyder.

Var köpa datorkomponenter?

För att du ska få en så bra stationär dator som möjligt för dina pengar gäller det att jämföra priser på datorkomponenter mellan olika butiker. På prisjämförelsesajter som exempelvis Prisjakt & PriceRunner finns det dock ofta många mindre seriösa datorbutiker listade som ibland har det lägsta priset på en viss komponent. Undvik dessa butiker! Köp endast dina datordelar från seriösa företag. Smidigast kan vara att skaffa allt från en och samma butik, men eftersom priser och lagerstatus varierar, är den bästa idén oftast att köpa datordelar från flera olika butiker. Glöm dock inte bort att räkna med eventuella fraktkostnader, även om många i dagsläget har fri frakt som alternativ.

Chassi till en bra stationär PC

Bilden nedan visar "Fractal Design Core 2500" (klicka för större bild) som är ett gediget och prisvärt chassi med gott om utrymme som passar utmärkt för dig som vill bygga ihop en egen bra stationär dator. Denna modell är bl.a. utrustad med 2 st 120 mm-fläktar, vilket ger ett gott förhållande mellan kylning och ljudnivå. Pris från ca 500 kr.

Chassi till en bra stationär dator

Sammanfattning - Köpa bra PC

Sammanfattningsvis finns det alltså en hel del olika saker som kan vara gott att tänka på när du ska köpa en ny bra dator. Eftersom det i de flesta fall handlar om ganska dyra produkter (oftast runt 5000 - 10000 kr eller mer) bör du jämföra olika PC noga och undersöka vilken modell som är den bästa datorn för just dig. Oavsett vilken typ av PC som passar dig rekommenderar vi att du i första hand tar en närmare titt på "bästa köpen av bra datorer just nu" längst upp på denna sida. Då kan du vara så gott som säker på att du gör ett prisvärt PC-köp online. Vi önskar dig stort lycka till och ha det fint!

Denna sida blev senast uppdaterad: 2020